joi, 26 august 2010

Biserica „Sfântul Ilie“ , comuna Șcheia


Biserica „Sfântul Ilie“ este o biserică ctitorită în anul 1488 de către domnitorul Ștefan cel Mare în satul Sfântu Ilie din comuna Șcheia (județul Suceava). Ea se află situată la o distanță de 1,5 km nord-vest de municipiul Suceava.
Ansamblul Bisericii „Sfântul Ilie“ a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004.
Biserica a fost reparată și zugrăvită de mitropolitul Varlaam Moțoc (1632-1653). Ea a suferit pagube în timpul luptelor cu polonii lui Ioan Sobieski. În anul 1708, biserica a fost înzestrată cu uși împărătești confecționate la Moscova.
Unii călugări de aici au copiat manuscrise liturgice, aici aflându-se un exemplar din „Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumea“ al lui Dimitrie Cantemir din 1698, cumpărat de mănăstire și în care diverși cititori au consemnat evenimente contemporane.
În anul 1783, guvernul austriac a desființat mănăstirea, iar ansamblul a fost lăsat în paragină. Biserica a continuat să funcționeze ca biserică parohială. Este menționat numele preotului Constantin Popovici, venit aici ca paroh în 1797 și care a slujit aici jumătate de secol.
La sfârșitul secolului al XIX-lea s-au efectuat o serie de lucrări de restaurare sub conducerea arhitectului austriac Karl Romstorfer, biserica fiind acoperită cu acel prilej cu plăci de țiglă roșie.
Biserica Sfântul Ilie are plan triconc, cu turlă deasupra naosului, fiind asemănătoare din acest punct de vedere cu bisericile Pătrăuți și Voroneț. În curtea bisericii, lângă perete, se află mai multe pietre funerare foarte deteriorate. Numai trei dintre ele au putut fi parțial descifrate.
Biserica dispune de puține odoare de preț, cele existente fiind probabil luate de aici odată cu desființarea mănăstirii. Printre odoarele păstrate se numără un pocrovăț de la Bogdan al III-lea (1507), un Scaun Domnesc cu stema Moldovei, două sfeșnice de lemn sculptate artistic, două cruci vechi de mână ferecate în argint, un pomelnic triptic de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Biserica „Sfântul Ilie“ (satul Sfântu Ilie; comuna Șcheia; județul Suceava; România)

Related Posts

Biserica „Sfântul Ilie“ , comuna Șcheia
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.