sâmbătă, 12 februarie 2011

Pelerin in Divina Bucovina

Desi locuiesc la capatul celalalt al tarii,gandul imi zboara adesea catre dulcea si frumoasa Bucovina,care mi-a ramas la inima pentru totdeauna desi sa fiu sincera am fost cam sceptica atunci cand am pornit pentru prima oara cu trenul spre Suceava.Ma intrebam daca merita sa fac un asa drum lung de aproape 12 ore...

Prima data mi-am dorit sa ajung la moastele sf Ioan de care ma simteam legata fara sa-l fi vazut vreodata.Imediat cum l-am zarit ,ochii mi s-au umplut de lacrimi si acelasi sentiment l-am avut si cu prilejul urmatorelor vizite.Cu greu m-am despartit de Sfant vara trecuta caci simteam ca nu o sa-l mai vad vreodata.Daca ajungeti in pronaosul bisericii sa priviti cu atentie picturile vechi de pe pereti,am simtit fiori de cate ori ma uitam la ele...infatiseaza asa de infricosator mucenicia atator sfinti!!! De la Suceava am pornit pelerinajul cu masina spre Dragomirna,de care stiam de la duhovnicul meu care mi-a povestit foarte frumos despre arhitectura bisericii.Atat de mult mi-a placut Dragomirna si lacul din vecinatate incat n-as mai fi plecat de acolo...Insa ma asteptau mult mai multe de vazut.

Urmatorul popas a fost in micul oras Radauti,unde m-rea Bogdana si Catedrala din Radauti mi-au parut deosebit de impunatoare.Am ascultat psaltirea rostita in obscuritatea manastirii de catre glasurile blajine ale tinerilor monahi si dupa ce m-am inchinat la moastele Sf Leontie si Teodosie am pornit spre zona Putnei cu multa nerabdare!

Tot o bucurie mare mi-a umplut inima si cand am vizitat chilia Sf Daniil Sihastru unde am ajuns 2 veri la randul.Este unul din locurile mele preferate,imi place sa ma catar pe stancile chiliei si sa poposesc mai mult timp pe locul de deasupra chiliei.Incerc sa cuprind cu privirea intocmai ce vedea sfantul cand se nevoia.Este atata liniste acolo...parca inca mai plutea rugaciunea Sf Daniil in aer...emotie mare aveam si cand paseam in interiorul chiliei si priveam indelung lespedea de piatra pe care se "odihnea" dansul.Nu stiu cum sa imi explic trairea de acolo,am simtit atata fericire... ca parca nu mai incapea inlauntrul meu.

A urmat manastirea Sihastria Putnei care m-a impresionat prin multimea sfintelor moaste,apoi manastirea Putna.Imi pare rau ca nu am nimerit la slujba deoarece cantarile monahilor de la Putna sunt deosebite.

Am pornit in graba spre manastirile de maicute Sucevita,Moldovita,Voronet.Am admirat picturile exterioare ale bisericilor,icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului dar si puzderia de flori care imbraca curtea manastirilor.La Voronet o maicuta ne-a povestit tot istoricul manastirii si ne-a explicat scena Infricosatei Judecati pictate pe peretele exterior al bisericii.Ultima a fost manastirea Humor unde deja batuse toaca pentru Vecernie.Soarele incepuse sa scapere spre asfintit...

In ziua urmatoare am ajuns acolo unde avea sa fie pentru mine cea mai dorita manastire de maici:Camarzani.Tot sceptica fiind,ma gandeam:ce atata lauda lumea cantarile maicilor de aici...Stand in genunchi si gandind astfel aud deodata corul ingeresc care tocmai canta anixandarele.Am simtit un fior in tot corpul, nu-mi venea sa cred ca sunt voci de femei si nu de ingeri.Mi-a placut atat de mult incat am mai revenit la Camarzani si vara si iarna urmatoare!

Singurul meu regret este ca nu m-am nascut pe plaiurile Bucovinei care ascunde inca multe taine si frumuseti.

Incerc sa nu las timpul sa se astearna peste amintirile mele si sa mi le stearga incet incet.Le pastrez adanc in inima mea pentru ca fiecare clipa traita acolo este unica.Incerc sa le pastrez ca pe o comoara de mult pret, adusa tocmai din... Divina Bucovina.


Madalina

Related Posts

Pelerin in Divina Bucovina
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.