marți, 15 februarie 2011

Catedrala Ortodoxa din Radauti ’Pogorîrea Duhului Sfînt’.

Nu departe de vechiul centru monahal din Rădăuţi – Biserica Bogdan Vodă – se înalţă, astăzi, în coasta parcului central, impunătoare şi sveltă, în acelaşi timp, Catedrala Ortodoxă cu hramul ’Pogorîrea Duhului Sfînt’.
Ideea ridicării catedralei din Rădăuţi datează din 1920, sub denumirea de ‘Biserica Unirii Naţionale’, dar piatra fundamentală s-a pus abia în 1927.
Lucrările s-au făcut sub auspiciile şi subvenţia Mitropoliei Bucovinei pînă în 1948, iar de la această dată şi pînă în mai 1961, sub auspiciile şi subvenţia Mitropoliei Moldovei şi Sucevei, cu participarea – în toţi cei 34 de ani – credincioşilor prin contribuţii băneşti şi prin muncă obştească.

Catedrala are o suprafaţă de 550m², o lungime de 60 şi o înălţime de 50 de metri. Arhitectura bisericii este de tip modern, avînd trei nave adaptate necesităţilor cultului ortodox. Naosul are două abside dreptunghiulare care dau bisericii caracter tradiţional treflat, iar depărţirea de pronaos se face cu două arce dublouri mari.

Grandioasa turlă se sprijină pe patru pandantivi puternici, fiind unică în Romînia, deoarece are la partea inferioară un partic de jur împrejur, la care se ajunge pe o scară de beton în formă de spirală. Pronaosul este boltit, formînd o calotă sferică, iar deasupra navelor laterale se găseşte o logie largă, mărindu-se spaţiul bisericii.

Un balcon spaţios se găseşte deasupra uşii de la intrarea în biserică, unde, într-o deosebită rezonanţă, corul participă la sfintele liturghii. Coloane cilindrice care se termină în partea superioară prin capiteluri corintice sprijină logia vastă şi balconul care se întind deasupra navelor laterale şi uşii principale a bisericii.

Acoperişul catedralei este alcătuit dintr-un turn central străjuit de o cruce de 6m înălţime si 4m lăţime (braţele), patru turnuri mai mici în jur şi două turnuri ale clopotniţei, toate cu cruci corespunzătoare, de o parte şi alta a intrării principale în biserică, dînd simetrie, echilibru şi armonie edificiului.

Catedrala are patru uşi confecţionate din lemn de stejar: prin cea principală şi cele de la sud şi nord se intră în pronaos şi naos, iar prin cele două mai mici în altar şi printr-un coridor în balcoane, anvon şi subsol, în faţa tuturor fiind trepte de beton mozaicat. Interiorul primeşte lumina naturală prin 131 ferestre rotunde de mărimi diferite.






Related Posts

Catedrala Ortodoxa din Radauti ’Pogorîrea Duhului Sfînt’.
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.

1 comentarii:

Tulis comentarii
avatar
8 aprilie 2011 la 14:40

buna
Ma intereseaza un schimb de link daca sunteti dragut
adresa mea http://comoaraculturalaaromaniei.blogspot.com/

Reply